Dertig Leusdenaren meten de impact van natuur in Maanwijk

Dertig Leusdenaren gingen op zaterdag 1 april aan de slag als ‘buurtwetenschapper’ in Maanwijk. Samen met onderzoekers van Earthwatch en vrijwilligers van De Groene Belevenis deden ze op 17 plekken bodemmetingen. Photo credit: Earthwatch.

Dertig Leusdenaren gingen op zaterdag 1 april aan de slag als ‘buurtwetenschapper’ in Maanwijk. Samen met onderzoekers van Earthwatch en vrijwilligers van De Groene Belevenis deden ze op 17 plekken bodemmetingen. Die data wordt gebruikt om te onderzoeken hoe een nieuwbouwwijk kan bijdragen aan een gezonde leefomgeving voor mens, dier en milieu. 

Gemeenschappelijke tuinen vormen samen een natuurpark

Maanwijk is groener en duurzamer ontwikkeld dan een gemiddelde nieuwbouwwijk. Veel van onze wilde planten en dieren hebben het niet makkelijk. Zeker niet in de stad. Maar als je alle tuinen en groenzones in de buurt bij elkaar optelt, krijg je een natuurpark in de wijk. Goed voor vogels, bodemdieren en insecten. Én voor de buurt, want die profiteert van de effecten als verkoeling op warme dagen en betere waterinfiltratie van de bodem.

Samen met Heijmans, Gemeente Leusden, De Groene Belevenis en een ontwerpbureau hebben de (destijds toekomstige) bewoners van Maanwijk in 2021 een inrichtingsplan gemaakt voor de gemeenschappelijke tuinen en zones. Dat bestond uit verschillende type bomen en hagen, waterbeplanting en watergangen voor betere waterkwaliteit, en voorzieningen voor insecten, egels en vogels zoals nestkasten en groene daken op bergingen en schuren.

Maanwijk eerste Naturehood wijk in Nederland

Het idee van Naturehood is dat buurtbewoners de effecten van natuur in de wijk meten door middel van ‘bugerwetenschap’. Dat betekent dat iedereen kan helpen data te verzamelen aan de hand van eenvoudige methodes. Het feit dat ondanks de regen zaterdag 30 mensen deelnamen, waaronder veel gezinnen met kinderen, geeft aan dat dit leeft!

Met hulp van een eenvoudige meetkit en speciale app verzamelden zij gegevens over bodemsoort, aantallen regenwormen en hoe snel het regenwater wegstroomt. Via een infographic worden de inzichten op een later moment gedeeld met de bewoners en betrokken partijen. Zo leren buurtbewoners over de stand van de natuur in hun wijk en wordt tegelijk data verzameld die gebruikt wordt voor wetenschappelijk onderzoek.

Maanwijk is de eerste Naturehood wijk in Nederland, een samenwerking van Heijmans, Earthwatch Europe, De Groene Belevenis en de Gemeente Leusden.

Maandag 3 april plaatste de Leusder krant artikel over de dag in Maanwijk op 1 april. Lees  het hier.

Website by AgencyForGood

Copyright 2024. All Rights Reserved

Skip to content