Doe de Dommel in beeld: ontdek de rivier door de ogen van haar inwoners

Hallo! Ik ben de rivier de Dommel. Ik kabbel, ik stroom en ik vloei. Er lopen wilde eenden, ganzen en paarden langs mijn oever. Misschien wandel je wel eens over mijn bruggen. Of race je voorbij op weg naar je werk. Of sta je dromerig naar mijn zwoele glinstering te kijken. Vanaf een terrasje of liggend in mijn oevers’ hoge gras. En nu denk je misschien, praat er nou een rivier tegen mij?

Laatst heb ik een brief geschreven, een oproep tot vergroening aan de bewoners van Bennekel in Eindhoven en het Gegraaf in Valkenswaard.

Afgelopen jaar is er in twee wijken in provincie Noord-Brabant het ‘Doe de Dommel’ project uitgevoerd. In dit project hebben bewoners samen hun buurten en tuinen vergroend, met als leidend element: rivier de Dommel. Dit hebben de partners van het project, gesponsord door Waterschap de Dommel en provincie Noord-Brabant vastgelegd in een prachtige video. 

De video opent met een brief voorgelezen door de Dommel zelf, een ode aan de rivier met een kijkje naar de gezamenlijke inspanningen van betrokkenen om de Dommel nieuw leven in te blazen. Bewoners en partners delen hun ervaringen en toewijding aan het vergoenen van hun leefomgeving.

In Het Gegraaf hebben bewoners bijvoorbeeld vijvers aangelegd, bekend als Tuiny Poels. Deze poeltjes staan als teken voor de groene overgang tussen de natuur van de Dommel en de buurt. In Bennekel is er tijdens een groen buurtevenement een wandelroute gecreëerd met als doel meer natuur in zowel straten als tuinen te integreren. Samen zijn er wel 200 inheemse planten aangeplant, nestkasten en regenwater afkoppelhaaien uitgedeeld en hebben we een vogeltelling gedaan. Alle dank voor het enthousiasme en de toewijding van de betrokken bewoners, vrijwilligers en partners – Provincie Noord-Brabant, Waterschap De Dommel, IVN Natuureducatie, Earthwatch Europe.

Deze video viert de lokale betrokkenheid en doet een oproep aan alle bewoners om de Dommel te omarmen als groene buur!

Website by AgencyForGood

Copyright 2024. All Rights Reserved

Skip to content