Waterblitz Alblasserwaard

Thema: Waterkwaliteit

Verbeteren en beschermen

Tijdens een Waterblitz verzamelen vrijwilligers informatie over de waterkwaliteit op een groot aantal locaties met behulp van water testkits die testen bevatten voor het meten van nitraat en fosfaat. Deze nutrienten kunnen leiden tot eutrofiering waarbij algenbloei ontstaat waardoor onder water meer zuurstof verbruikt wordt dan er geproduceerd wordt. Dit zorgt ervoor dat vissen en andere waterdieren afsterven. Het meten van nitraat en fosfaat helpt ons om te begrijpen welke gebieden onder druk staan door nutrientenvervuiling. Daarnaast helpt het ons ook om giebieden te vinden  waar de waterkwaliteit juist goed is. Zo kunnen we niet alleen verbeteren, maar ook behouden en beschermen.

Fresh Water Watch

De FreshWater Watch (FWW) methode wordt in meer dan 60 landen gebruikt door burgers, boeren en mensen uit het bedrijfsleven om waterkwaliteit te meten. De methode is onafhankelijk getoetst door UN-Gems, het water bureau van de Verenigde Naties en uitgeroepen tot een ‘best practice’ voorbeeld van citizen science door de Europese Commissie. De methode beschikt over een platform en app (beschikbaar in het Nederlands), waarmee eenvoudig en betrouwbaar N-gehalte, P-gehalte, doorzicht en diverse omgevingsfactoren gemeten kunnen worden. In deze Waterblitz werkt Naturalis samen met Earthwatch. 

Deelnemen kan!

De Waterblitz vindt plaats van in het voorjaar van 2023. Informatie voor vrijwilligers over aanmelding volgt begin 2023.

Image credit John Hunt

Earthwatch Europe

Creating Knowledge. Inspiring Action.

Contact

Tel: +44 (0)1865 318838

© 2018 Earthwatch Institute. All rights reserved.
Earthwatch Institute (Europe) is a registered charity in England and Wales, no. 1094467.