Meer dan 100 vrijwilligers meten Eindhovense waterkwaliteit tijdens eerste Nederlandse WaterBlitz

Tijdens het laatste weekend van september liepen meer dan honderd vrijwilligers door Eindhoven om het water te testen.

Tijdens het laatste weekend van september liepen meer dan honderd vrijwilligers door Eindhoven om het water te testen. Milieu-organisatie Earthwatch Europe en Waterschap De Dommel organiseerde toen de allereerste Nederlandse WaterBlitz. Tijdens dit evenement zijn zoveel mogelijk watermonsters genomen om de waterkwaliteit te meten. Op hetzelfde moment werden er ook metingen in het stroomgebied van de Thames gedaan. De resultaten zijn bekend: Eindhovense wateren winnen glansrijk van de Engelse Thames.

Meer dan honderd watermonsters

In totaal zijn er in en rondom Eindhoven 118 watermonsters genomen door 108 vrijwilligers (of citizen scientists). Uit de data bleek dat 49% van deze watermonsters een goede waterkwaliteit weergeven. Slechts één monster, genomen in het Wilhelminakanaal, gaf een minder goede waterkwaliteit aan. De andere monsters gaven een matige kwaliteit aan. Dit is een zeer goed resultaat, zeker in vergelijking met de waterkwaliteit in de Thames. Slechts 12% van de metingen in de Thames regio gaf een goede waterkwaliteit aan.

Ineke Barten, ecoloog bij Waterschap De Dommel is blij met de resultaten: “De WaterBlitz is een prachtig evenement dat ons een mooie dataset heeft opgeleverd, welke je anders niet kunt verzamelen. We zijn héél blij dat we veel mensen hebben kunnen betrekken bij het belang van schoon water in hun nabije omgeving.” Mado Ruijs, dagelijks bestuurslid bij De Dommel, is ook enthousiast: “ Fijn dat zoveel mensen hebben meegedaan. Omdat het klimaat opwarmt wordt verbetering van de waterkwaliteit steeds belangrijker. Mooi dat die bij Eindhoven al flink vooruitgegaan is. Samen met partners werken we er hard aan.

Ook Toos van Noordwijk, directeur wetenschap, beleid en innovatie bij Earthwatch Europe is tevreden over het evenement. Ze vertelt: “De aanpak die we gebruiken bij de WaterBlitz is simpel en gebruiksvriendelijk, maar ook wetenschappelijk betrouwbaar. Door de inwoners zelf te laten kiezen waar ze wilden meten hebben we nu een prachtig beeld van de waterkwaliteit, juist op die plekken die voor Eindhovenaren belangrijk zijn.”

Maatregelen om de waterkwaliteit te verbeteren

Waterschap De Dommel heeft de afgelopen tien jaar veel gedaan om de waterkwaliteit in Eindhoven te verbeteren. Zo zijn er vispassages aangelegd en natuurvriendelijke oevers ingericht. Ook zijn er de nodige maatregelen getroffen op het RZWI Eindhoven om het water wat in de beken stroomt nóg zuiverder te krijgen. Deze acties hebben goede resultaten opgeleverd, zoals te zien is in de metingen die gedaan zijn door de vrijwilligers.

Oeverlopers

In hetzelfde weekend van de WaterBlitz vond ook de eerste excursie vanuit het nieuwe project “Oeverlopers ” plaats. Vanuit dit project worden verschillende activiteiten georganiseerd en kunnen vrijwilligers verschillende beken in Brabant, waaronder in Eindhoven, langdurig monitoren (incl. ondersteuning). Naast data over de waterkwaliteit, worden hierbij juist ook gegevens over de planten en dieren verzameld. Al deze uitkomsten zijn een mooie aanvulling op de vaste metingen van het waterschap.

Ben je nieuwsgierig geworden in waterkwaliteit en het leven in de beek? Bekijk dan hier het rapport van Waterblitz en houd de Oeverlopers in de gaten voor meer activiteiten in Noord-Brabant.

Website by AgencyForGood

Copyright 2023. All Rights Reserved

Skip to content