Waterblitz Alblasserwaard

Wat is een Waterblitz?

Tijdens een Waterblitz verzamelen vrijwilligers informatie over de waterkwaliteit op een groot aantal locaties met behulp van water testkits die testen bevatten voor het meten van nitraat en fosfaat. Deze nutrienten kunnen leiden tot eutrofiering waarbij algenbloei ontstaat waardoor onder water meer zuurstof verbruikt wordt dan er geproduceerd wordt. Dit zorgt ervoor dat vissen en andere waterdieren afsterven. Het meten van nitraat en fosfaat helpt ons om te begrijpen welke gebieden onder druk staan door nutrientenvervuiling. Daarnaast helpt het ons ook om giebieden te vinden  waar de waterkwaliteit juist goed is. Zo kunnen we niet alleen verbeteren, maar ook behouden en beschermen.

FreshWater Watch

De FreshWater Watch (FWW) methode wordt in meer dan 60 landen gebruikt door burgers, boeren en mensen uit het bedrijfsleven om waterkwaliteit te meten. De methode is onafhankelijk getoetst door UN-Gems, het water bureau van de Verenigde Naties en uitgeroepen tot een ‘best practice’ voorbeeld van citizen science door de Europese Commissie. De methode beschikt over een platform en app (beschikbaar in het Nederlands), waarmee eenvoudig en betrouwbaar N-gehalte, P-gehalte, doorzicht en diverse omgevingsfactoren gemeten kunnen worden. In deze Waterblitz werkt Naturalis samen met Earthwatch. 

Waterblitz in Alblasserwaard

In het weekend van 12 tot en met 15 mei 2023 deden 129 vrijwilligers mee aan de WaterBlitz in Alblasserwaard. Met een watertestkit hebben die het nitraat, fosfaat en de troebelheid van het water gemeten. In totaal hebben de vrijwilligers samen 97 watermetingen gedaan. Een geweldig resultaat! 

Ruim 64% van alle watermonsters was van goede waterkwaliteit tijdens de Waterblitz. Daarmee scoort de Alblasserwaard best goed. Tijdens een eerder Watermonster project van Natuur en Milieu bleek namelijk dat door heel Nederland de waterkwaliteit van slechts 20% van alle watermonsters ‘goed’ was.

Resultaten

Bekijk de belangrijkste uitkomsten  van de Waterblitz in Alblasserwaard hier.

Image credit John Hunt

Bekijk alle resultaten hier.

Website by AgencyForGood

Copyright 2023. All Rights Reserved

Skip to content