Tiny Forest Monitoring Rapport 2023
8th May 2024
Earthwatch Nederland heeft het Tiny Forest Monitoring Rapport voor 2023 gepubliceerd. In dit rapport geven we een kijkje in de impact en voordelen van bomen en bos – een Tiny Forest – op ons stedelijk gebied.
Een Tiny Forest is een dicht, snelgroeiend inheems bos ter grootte van een tennisveld. In samenwerking met IVN en VolkerWessels en de lokale buurten plant en onderzoekt Earthwatch deze bosjes, verspreid over heel Nederland. Dit netwerk van Tiny Forests biedt een unieke kans om de ecologische en sociale voordelen van stedelijke bossen te onderzoeken.
In 2023 werden 6 Tiny Forests in Nederland gemonitord door vrijwilligers, onze ‘bosopzichters’. Zij onderhouden de bosjes, nemen metingen en verzamelen gegevens over hun lokale Tiny Forest. Een deel van deze gegevens werd verzameld tijdens Tiny Forest Onderzoeksdagen.
Bosopzichters, buurtbewoners en scholen komen op deze dagen samen in hun Tiny Forest om met Earthwatch buurtwetenschap onderzoeken uit te voeren. Deze ‘citizen science’ activiteiten zijn van groot belang voor ons onderzoek, en de verzamelde data wordt gebruikt in de analyses en rapportage door ons onderzoeksteam team.
Nu is het zo ver: het eerste monitoringrapport van Tiny Forests in Nederland is gepubliceerd! Omdat de bosjes nog jong zijn, is de impact nu nog klein. De metingen van het afgelopen jaar zullen ons inzicht geven in hun verdere ontwikkeling, door de jaren heen.
Belangrijkste bevindingen
Waterberging: water infiltreerde gemiddeld 15% sneller in de bosjes dan erbuiten. De verwachting is dat dit naarmate de bosjes groeien verder toeneemt. Grootschalig Tiny Forest onderzoek in het VK toonde aan dat na het derde groeiseizoen de infiltratiesnelheid in de Tiny Forests tot wel 65% sneller is, vergeleken met de snelheid buiten het bosje.
Thermisch comfort: Vanwege toenemende verstening in steden kan er een ‘hitte-eiland’ effect plaatsvinden. In het eerste groeijaar van de bosjes werd er nog geen significant temperatuur effect waargenomen, dit ontwikkelt zich echter in rap tempo wanneer de bosjes ouder zijn. Na 3 jaar is er bijvoorbeeld al een verkoelingseffect van 6 graden waargenomen in de Tiny Forests in de VK waar de bomen hoger zijn dan 1.3m.
CO2 opslag: samen hebben de bosjes ongeveer 75 kg koolstof opgeslagen. De bosjes zijn echter nog erg jong en moet hard groeien. In ons eerst geplante bosje in Witney (VK), nu vier jaar oud, is er bijvoorbeeld al 114kg koolstof opgeslagen!
Biodiversiteit: naarmate Tiny Forests groeien en de bosbodem zich ontwikkelt zijn er steeds meer bodemdiertjes die zich thuis voelen in het bosje. In totaal zijn er ruim 1.120 bodemdiertjes geteld onder de biodiversiteitstegels in de 6 Tiny Forests.
Sociale voordelen: 340 vrijwilligers namen deel aan onze Onderzoeksdagen en zetten zich in voor hun lokale Tiny Forest. De dag doorbrengen in de natuur brengt veel plezier, modderige schoenen en leuke herinneringen voor jong en oud!
Tiny Forest in 2024
Ook dit jaar worden er weer vele Tiny Forests aangelegd in Nederland, in samenwerking met IVN en VolkerWessels.
Als je geïnteresseerd bent om te helpen bij het verzamelen van gegevens in je lokale Tiny Forest of als je vrijwilliger wilt worden als Bosopzichter, kun je contact opnemen met het Earthwatch Tiny Forest-team: tinyforest.netherlands@earthwatch.org.uk.