WaterBlitz Eindhoven: Meet het water in de vennen, beken en rivieren in jouw buurt

Earthwatch Europe en Waterschap De Dommel roepen vrijwilligers op watermonsters te nemen.

Milieu-organisatie Earthwatch Europe en Waterschap De Dommel organiseren van 24 tot 27 september de eerste Nederlandse WaterBlitz. Tijdens dit evenement gaan vrijwilligers  – citizen scientists – zoveel mogelijk watermonsters nemen om zo de waterkwaliteit in de gemeente Eindhoven te meten. Inwoners kunnen nu een gratis waterkit aanvragen om zelf te ontdekken hoe de waterkwaliteit in hun buurt is.

Eindhoven leeft met water

Dwars door de stad stroomt de Dommel, wandelaars kennen de Genneper Watermolen en vissers gaan naar de Hanevoet. De afgelopen jaren is hard gewerkt om de kwaliteit van het Eindhovense water te verbeteren, van de Klotputten tot het Wilhelminakanaal. Zo is de bodem opgeschoond, zijn er nieuwe oevers ingericht en kunnen vissen voortaan heel Eindhoven door. Door deze maatregelen wordt het water schoner en veiliger voor mens en dier. Met de WaterBlitz worden de inwoners van Eindhoven betrokken bij dit proces.

Tijdens het weekend van 24-27 september kunnen inwoners ontdekken of bovenstaande acties hebben geleid tot een betere waterkwaliteit. Het water wordt getest in de vennen, meren, beken en rivieren in de gemeente Eindhoven. Zij kunnen zich aanmelden voor de WaterBlitz via earthwatch.nl/waterblitz. Ze ontvangen dan een gratis testkit, inclusief instructies en toegang tot de website en app.

Engelse Thames Vallei en Eindhovense Dommel

Twee keer per jaar organiseert Earthwatch een WaterBlitz in Europa. In voorgaande jaren heeft het evenement plaatsgevonden in steden zoals Dublin, Luxemburg en Parijs. Deze editie, gecoördineerd door Earthwatch Europe en gefinancierd door Waterschap De Dommel, vindt gelijktijdig plaats in Eindhoven en in Engeland, in de Thames Vallei. Door op dezelfde manier de waterkwaliteit te testen kunnen data goed met elkaar vergeleken worden. Er wordt zo een nauwkeurige momentopname gecreëerd van de waterkwaliteit in een bepaalde regio.

Dr Isabel Bishop, Senior onderzoeker bij Earthwatch Europe, legt uit: “We kijken uit naar wederom een Europese WaterBlitz. Met dank aan de bijdragen van vrijwillige citizen scientists kunnen we veel meer data verzamelen dan een enkele wetenschapper. We waren heel blij met de enorme opkomst tijdens  vorige evenementen. We hopen dat er deze editie weer zoveel mensen mee willen doen. Hun bijdrage is onmisbaar voor ons onderzoek naar waterkwaliteit in de stad, en in Europa.”.

Website by AgencyForGood

Copyright 2023. All Rights Reserved

Skip to content